Historiek: de legende


Wie Zelzate zegt, zegt Mietje Stroel. Het plassende meisje uit steen is de bekendste inwoonster van de kanaalgemeente.  Rond haar ontstaansgeschiedenis hangt al decennialang een waas van geheimzinnigheid. Is ze geboren uit een legende, ontsproten aan de fantasie, of schuilt er een grond van waarheid in haar verhaal? Hoe het precies in elkaar zit, zullen we wellicht nooit weten. Slechts één ding staat onomstotelijk vast: haar koppige plasgewoonte en versteende jeugd bezorgden haar de onvoorwaardelijke en eeuwige liefde van Manneken Pis, het plassende stenen ketje uit Brussel. 

 

Het verhaal van Mietje Stroel is hoogstwaarschijnlijk een mengeling van waargebeurde feiten uit een ver verleden en een tikkeltje fantasie. Mietje Stroel werd 'geboren' in 1974 als ludiek initiatief van de Zelzaatse carnavalsvereniging 'De Gilde der Polkaheertjes'. De Gilde inspireerde zich op de lokale legende van 'het meiske van het smokkelaarsbos dat plaste waar het haar paste'.  Volgens dit aloude verhaal was het meisje een vondeling, dat van een binnenschip was gevallen. Ze werd gered door inwoners van Zelzate. Smokkelaar Trus Panchee besloot haar op te voeden. Hij noemde haar Mietje. Ondanks alle moeite slaagde Trus er nooit in om haar zindelijk te maken: Mietje bleef ongegeneerd stroelen (plassen) waar ze wou. Met de bijnaam 'Mietje Stroel' tot gevolg.


 De Gilde verzocht beeldend kunstenares Arlette Hutsebaut om Mietje Stroel gestalte te geven. De kunstenares vervaardigde een levensecht ogend beeldje in de vorm van een gehurkt plassend meisje. Mietje kreeg een ereplaats voor het gemeentehuis. Ze verdween echter diverse keren spoorloos - studentengrappen, zo bleek telkens. Uiteindelijk werd het originele beeldje van Mietje Stroel verwijderd omdat de luchtverontreiniging het beeldje dreigde aan te tasten. Daarom werd in 1987 een afgietsel gemaakt, dat werd omhuld met een laagje brons.
Het originele beeldje bevindt zich sinds 1998 in het Museum Mietje Stroel, waar ook al haar kostuumpjes en memorabilia worden bewaard en tentoongesteld.


De kopie van het originele beeldje van Mietje Stroel prijkt ondertussen al jaren op een sokkel voor het Zelzaatse gemeentehuis, waar ze een heuse ereplaats heeft. Daar doet ze nog steeds waar ze beroemd om is: stroelen!

In al die jaren is Mietje haar ondeugende eigenschappen immers nooit verleerd. Iedereen die het gemeentehuis bezoekt of een bezoekje brengt aan de Grote Markt of omgeving, kan haar in volle glorie zien zitten.

Als er in Zelzate festiviteiten of bijzondere gelegenheden zijn , dan is ook Mietje steevast van de partij. Meestal wordt ze dan gehuld in één van haar vele mooie kostuumpjes. En Mietje zelf? Die maakt bij feestelijke gelegenheden van haar nood graag een deugd door bier of jenever te stroelen.